HÜKÜMET’İN SAĞLIKTA ACİLEN YAPMASI GEREKEN ÖNERİLERİMİZ:
Hükümetimize Yararlı olacak önerilerimiz diye aylardır aşağıda yazıyoruz, Hükümetimiz Bazılarını Dikkate aldığı İçin Mutluyuz.
İnşallah Hükümetimiz Diğer aşağıdaki önerilerimizi de dikkate alırsa, Ülkemiz için yılların verdiği tecrübemizi aktarmaya devam edeceğiz.
oooooooooooooooooo <o> ooooooooooooooo
HÜKÜMET’İN ACİLEN SAĞLIKTA YAPMASI GEREKEN ÖNERİLERİMİZ:
► Vatandaşın Sağlıklı ve hatasız hizmet alması için, Tüm Devlet Kurumlarındaki Personeli Denetleyen Resmi ve Fahri Müfettişlerin Oluşturulması ve Bunlar ayda bir üst denetim kuruluna rapor vermeli.
“Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “Doktorlara yıldız verilmesi gibi tüm kamu görevlilerini yıldızlamak istiyoruz” diyerek bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Proje Geliştirme Daire Başkanı Esra Muş ise yıldız uygulamasının sonuçlarını doktorlarla da paylaştıklarını belirtti.” Kaynak. https://www.milliyet.com.tr/gundem/vatandas-memura-yildiz-verecek-6151447
► Hükümet Acilen Kemer sıkmalı; Kamuya yeni personel ve araç gereç alımı yerine, yeni oluşacak birimlere fazla araç gereç ve personellerden aktarılmalı. örneğin bazı hastanelerdeki aynı branştaki fazla doktorları hiç doktor olmayan x hastaneye doktor tayin edilmeli.
Örneğin: Sakarya’nın Sahil beldesi Karasu Devlet Hastanesinin eksik doktorları var, Vatandaş dertli, Genel Cerrahi-Ortopedi-Dermatoloji/Cilt-Nöroloji- vb. Doktorlar eksik” Turistik İlçe olması nedeniyle yazın nüfusu 1 milyonu aşıyor. Vatandaş şikayetçi’
► Sağlık Bakanlığı Ne Yapmalı? İLAÇ’ta tasarruf yapmak çok önemli ve İsrafı önlemenin yolunu acil olarak bulmalı, Yıllardır ilaç israfını büyüklerimizde de ve kendimizde de görüyoruz.
- Hasta Yakınları Ambulansa 1 Hasta yakınının bile alınmamasına tepkili, Vatandaş Memnun Değil! Şöyle düşünelim; Hasta 65 yaş üstü Ambülansta eşinin olduğu manevi güç alması, gece yarısı kendi aracı yoksa hastaneye nasıl gidecek? kendinizi hasta yakınının yerine koymanız lazım.
► SSK-BAĞKUR Emeklileri, devlete yük değil, ödül hiç değil; 25-30 yıl bedeli peşin ödenerek alınmış bir haktır. Hak ettiği En az Asgari ücret düzeyinde maaş almalı, Yeni işe başlayan personel ve yeni ve eski milletvekilleri SSK-BAĞKUR emeklisinin 5 katı maaş almamalı.
► Milletvekilleri, de normal vatandaş gibi maaş almalı, “etrafında 10 personel ve araçla hizmet almamalı” ve 25-30 yıl prim ödeyerek emekli olmalı, “milletin vekili” vatandaştan fazla emekli maaşı almamalı, zaten 600 milletvekili 85milyona fazla!
► CİMER ve Hasta şikayetleri vs. Devlet kurumları ve Vatandaş şikayet hatları ve sosyal medya dan yapılan şikayetlere geri dönüş yapılmadığını vatandaş ve bizde yaşayıp görüyoruz, bu hantal yapı acilen teknoloji çağında hızlı geri dönüş yapmalı.
► Cezaevleri, Masraf edilen yer değil! Üretim yapan devlete artı sağlayan yer olmalı.
► ORMAN YANGINI, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yanmasının önlenmesi için, Teknoloji kullanılarak gözetleme kuleleri ve Yangın söndürme uçağı, Keşif uçağı ve helikopter sayısını acilen artırmalı, yangın söndürme personeli vb. alet – edevat sayısını artırmalı.
► İnşaatlara Ruhsat verilmesini ve denetimini birkaç kurum sorumlu olarak imza altına alınmalı ve hata halinde çok ağır ceza verilmeli. Bazılarının Beğenmediği TOKİ, Dünya Markası Oldu, Yıllık Konut sayısını hızla artırmalı ve kendini günümüz teknolojisine göre geliştirmeli.
► UMKE “Ulusal Medikal Kurtarma” Ekibi arama kurtarma yanı sıra, yurt içi ve yurt dışında her türlü afet durumunda yaralılara sağlık hizmet veren, medikal müdahale etmek üzere gönüllü olanların sayısını artırmalı ve bu konuda eğitim alan sağlık personeli sayısı artırmalı.
► Emlak – Temizlik çevre vergisi gibi yıllık afet vergisi alınmalı”
Tüm il ve İlçelerde Afat Müdürlükleri Oluşturulmalı ve Yeterli sayıda personel istihdam edilmeli. “Kamudaki fazla personellerin tayini buralara gerçekleştirilmeli”
► Tüm Binalara Konut Sigortası ve DASK Sigortası ve Bina içi eşyaları “beyaz eşya vs.” Konut sigortası Mecburi edilmeli metrekare bedeli çok uygun hale gerilmeli.
► Tapu Harcı %si Düşürülmeli. Devlet gerçek değerde vergi toplamalı, 2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar. Buda Vatandaşa çok Yüksek gelmektedir. Tapu Harcı %si Düşürülerek, gerçek beyanla devlet kasasına katkı sağlanmalı.
► Tüketicinin Alışveriş yerlerinden aldığı ürünlerin fiyatlarını firmaların insafına bırakmamalıyız, çözüm çok basit Ticaret Bakanlığı ÖZEL BİR YAZILIMLA ilk üretim ve Son satış noktasını takip etsin ve vatandaş ARADAKİ fahiş Fiyatı etikette Görsün. “1999’dan günümüze google danışmanı ve yazılımcıyız yazmıştık” Ticaret bakanlığı dikkate aldı ve ciddi anlamda takip ve ağır kapatma ifşa cezası vermeli “para cezası işe yaramıyor” cezadan doğacak parayı tekrar fiyatlara yansıtıyor.
► Acilen Afet Bakanlığı Kurulmalı. “6 Şubat Depremi öncesi, Aylar önce yazmıştık. Sn.Sinan Oğan dikkate aldı.” Çok yüksek Bütçe ayrılmalı ve Yeterli Sayıda, Afet Tecrübeli Personel ve Özel Afet Sağlık personel oluşturulmalı. “Kamudaki fazla personellerin tayini gerçekleştirilmeli” Sağlık Bakanlığı ile koordineli.
Afette İl ve ilçeler arası afet yardımlaşma koordinasyonu yapılmalı. Vatandaşlara Afat Eğitimi verilmeli.
Her aile ferdi kendi arasında Afet anında buluşma yeri “noktası” oluşturmalı. Polis – Jandarma ve Askerin Özel Afet eğitimi almalı.
Deprem ve afetler için, Orman Bakanlığı Odun olacak ağaçları önceden belirleyip kesmeli veya depoda bulundurmalı.
Vatandaş Depremde Binanın neresinde bulunmalı eğitimi verilmeli
‘ÇÖK – KAPAN -TUTUN NEDİR? ‘Sarsıntı başladığı andan itibaren kesinlikle merdivenlere, balkonlara veya asansörlere koşmamalıyız. Sarsıntının başladığını hissettiğimizde yapmamız gereken, sağlam bir nesnenin yanına geçmek, üzerimize düşebilecek nesnelerden uzak durmak ve çök-kapan-tutun eylemini gerçekleştirmektir.
AFETTE BAKANLIĞIN GÖREVLERİ ve AFETLER NELERDİR?
DOĞAL AFETLER
Depremler, Yavaş gelişen doğal afetler, şiddetli soğuklar, kuraklık, kıtlık vb. Ani Gelişen Doğal Afetler, seller, su taşkınları, toprak kaymaları, kaya düşmeleri, çığ, fırtınalar, hortumlar, volkanlar, yangınlar vb.
İNSAN KAYNAKLI AFETLER
DÜNYADA GÖZLENEN AFET TÜRLERİ
Dünyada gözlenen afet türleri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
JEOLOJİK AFETLER. KLİMATİK AFETLER, BİYOLOJİK AFETLER;
Biyolojik, nükleer, kimyasal silahlar ve kazalar
Kaya Düşmesi, Kuraklık, Salgınlar, Terör saldırıları, Sanayi kazaları, Volkanik Patlamalar, Dolu, Böcek İstilası, Göçler, Ulaşım kazaları, Çamur Akıntıları, Hortum, Tsunami, Yıldırım, Kasırga, Tayfun, Sel, Siklonlar, Tornado Tipi Çığ, Aşırı Kar Yağışları, Asit Yağmurları, Sis, Buzlanma, Hava Kirliliği, Orman yangınları.
► Yeni dönem başlıyor! Memurların performansı vatandaş tarafından ölçülecek, https://www.milliyet.com.tr/gundem/vatandas-memura-yildiz-verecek-6151447
#Memur#Performans
Doktorların, sağlık hizmeti alan vatandaşlar tarafından e-Nabız üzerinden memnuniyet düzeyine göre “yıldız” verilerek puanlanması, tüm kamu görevlileri için hayata geçirilecek. Memurların performansı vatandaşın ‘yıldız’larıyla ölçülecek.
Yeni dönem başlıyor Memurların performansı vatandaş tarafından ölçülecek
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “Doktorlara yıldız verilmesi gibi tüm kamu görevlilerini yıldızlamak istiyoruz” diyerek bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Proje Geliştirme Daire Başkanı Esra Muş ise yıldız uygulamasının sonuçlarını doktorlarla da paylaştıklarını belirtti.
Tüm kamu görevlileri
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır’ın koordinasyonunu sağladığı Dilekçe Hakkı Çalıştayı’nın dijital dönüşüm oturumunda konuşan Koç, kamu görevlilerinin verdiği hizmetin vatandaşlar tarafından “yıldızlar” ile puanlanacağını söyledi. “Vatandaş memnuniyeti, geri dönüşüm konusunda, e-Nabız’da doktorların onaylanması veya yıldız verme olayı var” diyen Koç, “Artık bütün doktorları yıldızladığımız gibi bütün kamu görevlilerini de yıldızlamak istiyoruz. Bakan Yardımcımız Şuayip Bey’le de konuştum. Hastaneye gittikten sonra sistemden doktoru bulup e-Nabız’dan yıldız verebiliyorsunuz” dedi.
‘Doktora söylüyoruz’
Esra Muş ise e-Nabız sistemini kullananların 17 milyonu aştığını belirtirken, buna entegre çalışan “Teletıp” projesinin de bulunduğunu kaydetti. Muş, “yıldız” uygulaması konusunda “Bu yıldızları hekimin kendisine de gösteriyoruz. ‘Az yıldız aldın, çok yıldız aldın’ diye. ‘Senin benzerin, muadilde iş yapanlarda da o yıldızlar arasında şu seviyedesin’ gibi geri bildirimlerimiz oluyor. Bunlar üst yönetime rapor şeklinde gidiyor” diye konuştu.
CİMER’de sıralama
Koç, oturumda ayrıca CİMER’le ilgili çalışmalardan da bahsetti. Koç, “CİMER’de olan bilgilerin artık sadece vatandaşa gönderilen bir belge olmasını istemiyoruz, orada toplanan verinin analiz edilip veriden değer üretmek istiyoruz. Böylece vatandaş memnuniyetini takip için alt yapı oluşturulmuş olunacak” dedi. Bu sene CİMER’den gelen dilekçelerin önem sırasına göre sıralanmasının hedeflendiğini kaydeden Koç, “O sıralandırmaya göre de vatandaşın başvurularını kamu kurumlarına gönderdikten sonra o iş bitene kadar o dosyayı kapatmamak istiyoruz. Yani ‘forward’ ettiğimiz veya pasladığımız zaman bitmeyecek. Sizin o işi doğru şekilde yapıp yapamadığınız zaman bitecek” ifadelerini kullandı.
Yeni dönem başlıyor Memurların performansı vatandaş tarafından ölçülecek
Türkiye 23. sırada
Koç, “9 hizmet ve 9 kurumla başladığımız ‘Dijital Türkiye’ yapımız 600’ün üzerinde kurumumuzla devam ediyor. BM İnsani Gelişmişlik Endeksi’ne baktığımız zaman 193 ülke arasında, dijital hizmet sunumu anlamında 23’üncü sıradayız” dedi. 345 belediye, 188 devlet kurumu ve 107 özel kurumun türkiye.gov.tr üzerinden hizmet verdiğini belirten Koç, “Hizmetlerimizle, vatandaşa dokunan her yerde olmak istiyoruz. 2008’de 22 hizmet verirken şu anda 5 bin 170 hizmeti dijital olarak vermekteyiz. Şu anda 45.5 milyon aktif kullanıcımız var. Geçen yıl Dijital Türkiye Portalı’nda 2 milyar işlem yapıldı” diye konuştu.
‘Tek Durak Hizmet Noktası’
Yaşlı neslin dijital ortamları kullanma konusunda sorunları olduğu için “Tek Durak Hizmet Noktası” uygulamasının hayata geçirileceğini belirten Ali Taha Koç, “Vatandaşımız oraya gittiği zaman dijital okuryazarlığı olmasa bile, bir çalışanımızın vasıtasıyla sunduğumuz o 5 bin 170 dijital hizmeti, yardımcı vasıtasıyla alabilmesini sağlamayı düşünüyoruz. Bu sene ilk defa pilotunu da yapacağız” dedi.
Yeni dönem başlıyor Memurların performansı vatandaş tarafından ölçülecek
‘Sıfır belge’ politikası
Önemli projelerden birinin de dijitalleşmeyle beraber kamuda olan bir belgeyi, başka bir kamu kurumunun istememesi olduğunu söyleyen Ali Taha Koç, “Sıfır belge politikası uyguluyoruz. Yaklaşık 2 bin 400 belge alınırken, şu anda 2 bin 200’ünü temizlemiş olduk” dedi.
Kadınlar daha az kullanıyor
15 yaşın üzerinde olanların “dijital Türkiye kapısı”nı kullanabildiğini kaydeden Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç şunları söyledi:
“87 milyon nüfusumuz var, 16 milyonu 15 yaşın altı. 60 milyonun 45-46 milyonuna ulaşmaya çalıştık. E-devlette kadınlarımızın kullanma oranı biraz daha az, erkeklerimiz daha fazla ama yaş ortalamalarına baktığımız zaman 15 yaşından sonra toplam 7.7 milyon kullanıcımız var, 25-35 yaş arası 10.5 milyon kullanıcımız var. 35-44 yaş arası yaklaşık 10 milyon kullanıcımız var. 45-55 yaş arası yavaşça çan eğrisini görebiliyorsunuz. Orta yaşlı ve genç nüfusumuz kullanmasına rağmen 65 yaş üstü kullanıcımız 3.7 milyon ve bu sayıyı artırmaya çalışıyoruz.” Kaynak : milliyet.com.tr
Evet sizde vatandaş olarak, bu önerilere katkı vermek isterseniz?
sakaryatelevizyonu@gmail.com ‘a mail atın.